Mindfulness voor Hersenletsel 

De gevolgen van een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) worden vaak pas helder als het normale leven na revalidatie weer wordt opgepakt. Verminderde energie, concentratieproblemen en gevoelig voor prikkels zijn hindernissen waar mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) vaak mee te maken hebben.

Waarom mindfulness?

Mindfulness helpt bij het verkrijgen van meer inzicht in denken, emoties en gedrag. Door mindfulness te beoefenen wordt er weer een balans gevonden tussen persoonlijke draagkracht en dagelijkse belastingen waardoor er meer grip op het dagelijks leven ontstaat.

Mindfulness wordt ook wel aandachttraining genoemd. Het biedt handvatten om op een praktische wijze weerbaarder te zijn tegen dagelijkse stress, prikkels en (mentale) vermoeidheid. Met Mindfulness maak je kennis met je automatische piloot. 

Mindfulness helpt om vanuit zorgzame aandacht en ontspanning de dagelijkse (stress-)situaties beter te overzien. Het hebben van overzicht zorgt ervoor dat mentale-overbelasting minder vaak voorkomt. Daarom kan mindfulness voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel een belangrijk hulpmiddel zijn.

Voor wie is de training bestemd en geschikt?

Deze training is geschikt voor volwassenen met een NAH in de chronische fase die de regie over hun leven willen herpakken zonder dat stress, overprikkeling, angst en/of somberheid hen in de weg staat.

Wat leer je tijdens de training?

 • De aandacht beter kunnen richten en vasthouden
 • Afleidingen herkennen
 • Anders omgaan met emoties zoals frustratie en angst
 • Meer in balans zijn en meer rust ervaren
 • Op een milde wijze naar je automatische patronen en je omgeving kijken
 • Het doorbreken van ongewenste automatische patronen
 • Effectiever omgaan met prikkels en stress(situaties)
 • Voorkomen en/of herstellen van overprikkeling en (mentale)vermoeidheid

Hoe ziet de opbouw van de basistraining eruit?

De groep bestaat uit maximaal acht deelnemers. In 9 bijeenkomsten van twee uur + één extra oefenochtend krijgen deelnemers o.a:

 • Begeleide aandachtoefeningen
 • Individuele aanwijzingen voor uitvoering en planning van de oefeningen
 • Het delen van ervaringen binnen de groep om elkaar te helpen (is niet verplicht)
 • Huiswerkopdrachten van gemiddeld 20-30 minuten per dag aan de hand van instructie cd’s en een werkmap

Samen oefenen en in balans komen?

Partner, vriend(in) of mantelzorger zijn welkom om deel te nemen aan de training. Zo kan er samen worden gewerkt aan een nieuwe balans.

Kosten groepstraining 

De kosten voor de groepstraining bedragen € 375,- incl. 21% btw. (dit bedrag is inclusief de intakeprocedure, 9 trainingssessies + een extra oefenochtend, een werkmap en instructie cd’s/usb). Voor ZZP-ers of re-integratie excl. btw. 

De kosten voor de partner of mantelzorger bedragen € 175,- incl. 21% btw. Hiervan wordt € 5,- gedoneerd aan Hersenletsel.nl

Kosten individuele training

De totale kosten voor een individuele training van 8 sessies van 1,5 uur bedragen € 800,- Dit is inclusief het werkboek en de geluidsbestanden van de meditatie-oefeningen.
Je kunt ervoor kiezen om met 4 sessies te beginnen en daarna besluiten of je ook de volgende 4 sessies wilt volgen.
Je betaalt dan per deel het bedrag zoals hieronder aangegeven.  
Deel 1: € 400,-
Deel 2: € 400,-
* adviesgesprek/kennismakingsgesprek zijn vrijblijvend en zonder kosten. 

Het is mogelijk om de training op individueel niveau op uw huisadres of via skype/Microsoft teams te volgen.  

Het is belangrijk dat de wens tot deelname niet gehinderd wordt door te hoge kosten. Voor mensen die (tijdelijk) minder tot geen inkomen hebben is aanpassing van de prijs mogelijk. Gespreid betalen behoort tot de mogelijkheden.

Barry Janssen verzorgt de mindfulness trainingen binnen PSHVelp. Hij is categorie 1 trainer en is aangesloten bij de VMBN. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor (gedeeltelijke) vergoeding via uw aanvullende zorgpakket.  

Locatie en eerstvolgende training

Wij zijn voornemens om in 2023 weer een aantal trainingen te organiseren. De trainingen vinden plaats in Velp (GE). Concrete data en tijdstippen volgen nog. Heeft u interesse? Dan kunt u dat ons laten weten via het onderstaande contactformulier.   

Gratis workshop volgen?

Kennismaken met Mindfulness? Dat kan met één van de gratis workshops. Deze workshops worden verzorgd op de bovenstaande locatie. U kunt nog deelnemen aan een van de volgende workshops:

 • Nadere informatie volgt nog

Vrijblijvende intake

Voor deelname aan de training wordt middels een intakegesprek gekeken of de training past binnen uw persoonlijke situatie. Aan dit intakegesprek zijn geen kosten verbonden. Het intakegesprek kan op locatie of via telefonisch contact verzorgd worden.

Contact

Heeft u een vraag of bent u voornemens de training te volgen, neem dan gerust contact op via het onderstaande formulier.

Mindfulness combineren met voedingadvies en runningtherapie? Dat kan gewoon. Kijk ook eens op voedingsadvies en runningtherapie.

Ook helpen we werknemers met Hersenletsel bij re-integratie naar werk. Kijk hiervoor op ArbeidsBrein

Runningtherapie